Η σημαντικότητα της εκμάθησης των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στην αυτονομία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών (ΔΚΖ)

Η σημαντικότητα της εκμάθησης των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στην αυτονομία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών (ΔΚΖ)

 • Τι είναι οι Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ);

Οι ΔΚΖ αφορούν τις απαιτούμενες δεξιότητες που χρειάζεται να κατακτήσει ένα παιδί ώστε να αυτοεξυπηρετείται και να λειτουργεί αυτόνομα ανάλογα την χρονολογική του ηλικία.

 

 • Γιατί είναι σημαντικό ένα παιδί να εκπαιδευτεί σε αυτές τις δεξιότητες;

Καθίσταται σημαντικό ένα παιδί να εκπαιδευτεί σε αυτές τις δεξιότητες καθώς αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα της αυτοπεποίθησής του καθώς και η οργάνωσή του κατά τη διάρκεια της μέρας.

 • Ποιος είναι «υπεύθυνος» για μία τέτοια διαδικασία;

O «υπεύθυνος» για μία τέτοια διαδικασία αρχικά είναι η οικογένεια του παιδιού που αποτελεί και τον πρωταρχικό φορέα κοινωνικοποίησης του. Μέσα στο ασφαλές και οικείο πλαίσιο του σπιτιού το παιδί έχει τη δυνατότητα να «διδαχθεί», να πειραματιστεί και να προσπαθήσει όσες φορές χρειαστεί χωρίς φόβο και άγχος με τη διαρκή ενίσχυση και ενθάρυνση των γονέων του. Συνεχιστής και αρωγός της προσπάθειας αποτελεί το σχολείο.

 • Πρέπει το σχολικό πλαίσιο και το οικογενεικό να ακολουθούν «κοινές γραμμές» ως προς την απόκτηση των ΔΚΖ;

H σχολική κοινότητα με τους εκπαιδευτικούς και τις υπόλοιπες ειδικότητες που την αποτελούν ( ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) και το οικογενεικό πλαίσιο είναι ωφέλιμο να συνεργάζονται καθώς όλοι αποτελούν μια ομάδα που εργάζονται με σκοπό την ομαλή ένταξη και  ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον για να μπορέσουν να γενικευθούν οι δεξιότητες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε διαφορετικά πλαίσια με διαφορετικούς ανθρώπους.

 • Τι εννοούμε με τον όρο «γενίκευση»;

Με τον όρο «γενίκευση»,εννοούμε με απλά λόγια τη δυνατότητα του ατόμου/παιδιού να μπορεί να επαναλάβει συμπεριφορές και να ακολουθήσει κανόνες σε διαφορετικά περιβάλλοντα.Για παράδειγμα:«Όταν τελειώνω το παιχνίδι,μαζεύω τα παιχνίδια μου και τα βάζω στη θέση τους», «Φοράω μόνος/η μου το μπουφάν μου κ.α» ,τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

 • Τι περιλαμβάνουν πρακτικά οι ΔΚΖ;

Περιλαμβάνουν δεξιότητες με στόχο την αυτοφροντίδα, την φροντίδα του χώρου, τη χρήση υλικών και συσκευών, την κινητικότητα και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Δραστηριότητες που καθιστούν ένα παιδί λειτουργικό είναι:η σίτιση, η ένδυση-απόδυση, η προσωπική υγιεινή (καθαριότητα σώματος,πλύσιμο δοντιών), η τακτοποίηση χώρου, η προετοιμασία σνακ, η χρήση τουαλέτας, οι καθημερινές μετακινήσεις στο σχολείο για μεγαλύτερα παιδιά, η κυκλοφορική αγωγή, η αγορά προιόντων, η γραφή κ.α. 

 • Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η εκπαίδευση των παιδιών στις ΔΚΖ;

Είναι σημαντικό τα παιδιά να εμπλέκονται από πολύ μικρά σε δρατηριότητες καθημερινής ζωής αυξάνοντας το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και αυτονομίας τους.

 • Ποιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες προτεινόμενες δραστηριότητες;

Η προετοιμασία σνακ, η τακτοποίηση του δωματίου τους, η προετοιμασία της σχολικής τσάντας, η συμμετοχή στη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου, η συμμετοχή στο στρώσιμο του τραπεζιού πριν το γεύμα κ.α.

 • Τι κερδίζει ένα παιδί από μία τέτοια διαδικασία;

Η καθημερινότητα αποκτά ευκολότερα νόημα για ένα παιδί,οργανώνεται και ακολουθεί ευκολότερα τις ρουτίνες του,σταδικά χωρίς καθοδήγηση. Αυξάνεται το αίσθημα της υπευθυνότητας  του και της αυτοπεποίθησής του καθώς βλέπει πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε «απαιτήσεις» διαφόρων τύπου. Τέλος, μαθαίνει να συνεργάζεται και να συμμετέχει ενεργά σε διαδικασίες που το αφορούν.

 • Τι κερδίζουν οι γονείς από μια τέτοια διαδικασία;

Οι γονείς απολαμβάνουν  περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, αποφεύγουν συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν  με τα παιδιά στις ΔΚΖ, μειώνουν τους  χρόνους που απαιτούνται για κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες, περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά κάνοντας άλλα πράγματα που επιθυμούν και οι δύο,έχουν ανάγκη και τους προκαλούν ευχαρίστηση.

 • Αρχική
 • αρθρα
 • Η σημαντικότητα της εκμάθησης των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στην αυτονομία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών (ΔΚΖ)
Τροποι Πληρωμης
 • Μετρητοίς
 • Κατάθεση σε Τράπεζα
 • POS
Αποδεκτές Κάρτες POS
Ακολουθηστε μας στα Social Media
Περιοχες Εξυπηρετησης
Μελίσσια, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Κηφισιά, Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πεύκη, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ηράκλειο, Βόρεια Προάστια, Αθήνα, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Παλιό Ψυχικό, Γαλάτσι, Χολαργός, Παπάγου, Γλυκά Νερά, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Ντράφι, Παλλήνη, Σπάτα, Αχαρνές, Παιανία, Κορωπί, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Εκάλη, Διόνυσος, Δροσιά, Σταμάτα, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος

Copyright © 2009-2023
Παιδαγωγικό Κέντρο
All rights reserved.