Skip to main content
Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά

Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ως γονείς τι πραγματικά χρειάζεται τελικά ένα παιδί για να είναι χαρούμενο και συναισθηματικά υγιές. Γνωρίζουμε πως πέρα από τις ανάγκες του για φαγητό, ένδυση, στέγαση, ιατρική και εκπαιδευτική φροντίδα, έχει συναισθηματικές ανάγκες για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή του, ανάγκες που συνδέονται με την παροχή άνευ όρων αγάπης από τους γονείς, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του,

την παροχή επαρκούς χρόνου για παιχνίδι, καθώς και τη δημιουργία ενός συναισθηματικά ασφαλούς περιβάλλοντος.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και ασφάλεια, και να το βοηθήσουμε να γίνει ένα ευτυχισμένο παιδί, που θα εξελιχθεί μελλοντικά σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα;

Δώστε στο παιδί την αγάπη σας χωρίς όρους:

Η αγάπη, η ασφάλεια και η αποδοχή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της οικογενειακής ζωής. Τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν πως η αγάπη σας δεν εξαρτάται από αν θα πετύχουν υψηλούς βαθμούς. Πιθανά λάθη πρέπει να επιτρέπονται και να γίνονται αποδεκτά.

Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του μέσω του επαίνου:

Ενθαρρύνεται τα πρώτα βήματα του παιδιού, δίνοντάς του ένα ασφαλές χώρο πειραματισμού. Η ενεργός συμμετοχή σας και η προσοχή σας χτίζει την αυτοεκτίμηση του. Θυμίστε του ότι είναι σημαντικό να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, αλλά κυρίως να απολαμβάνει τη διαδικασία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Να είστε ειλικρινείς:

Μην κρύβετε τις αποτυχίες σας από τα παιδιά. Είναι πολύ ανακουφιστικό για τα παιδιά ότι εμείς οι ενήλικες δεν είμαστε τέλειοι, και επομένως δεν περιμένουμε ούτε από εκείνα να είναι τέλεια.

Αφήστε χρόνο για παιχνίδι:

Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να είναι δημιουργικά, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να χαλαρώσουν. Επίσης, είναι ο φυσικός τρόπος των παιδιών για να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, να μάθουν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Ελεγχόμενη χρήση της τηλεόρασης:

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως baby-sitter! Να είστε επιλεκτικοί στην επιλογή των κατάλληλων προγραμμάτων για το παιδί, τα οποία μπορεί να έχουν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Να παρέχετε ελευθερία μέσα σε όρια ασφάλειας:

Στα παιδιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εξερεύνησης του περιβάλλοντός τους και ανάπτυξης της αυτονομίας τους. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να μάθουν πως κάποιες συμπεριφορές είναι μη αποδεκτές και ότι είναι υπεύθυνα για τις συνέπειες των πράξεών τους. Γίνετε οι ίδιοι πρότυπα για τα παιδιά σας. Τα παιδιά δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε κάτι επειδή τους το λέτε, ενώ οι ίδιοι δεν το υιοθετείτε με τη συμπεριφορά σας.

Κάντε κριτική στην συμπεριφορά του παιδιού όχι στο ίδιο το παιδί, χωρίς τη χρήση απειλών:

Είναι πολύ σημαντικό να πείτε «αυτό που έκανες δεν ήταν καλό» αντί του «είσαι κακό παιδί επειδή έκανες…».

Μιλήστε του για το πώς νιώθετε:

Όλοι μας χάνουμε κάποιες φορές την ψυχραιμία μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να μιλήσετε για αυτό που συνέβη και για το γιατί νευριάσατε. Αν ήσασταν λάθος μη διστάσετε να ζητήσετε συγνώμη.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν έτοιμες «συνταγές» ευτυχίας ούτε για τα παιδιά ούτε φυσικά για εμάς τους ενηλίκους. Κάθε γονιός πρέπει να εμπιστεύεται τον εαυτό του στην ανατροφή του παιδιού του, να ζητά βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες αν κρίνει ότι το χρειάζεται, και να θυμάται κυρίως πως τα πράγματα που κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα δεν εξαργυρώνονται με χρήματα, αλλά βρίσκονται στην ασφάλεια της αγκαλιάς του γονιού, στην πραγματική πίστη του γονιού στις δυνατότητές του, και στην επιβράβευση, που δίνουν στο παιδί αόρατα φτερά να πετάξει μπροστά σε όλες τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του.

Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό. (Mathew Jacobson)


Παιδαγωγικό Κέντρο

Σημείωση:
το παρόν κείμενο περιέχει ιδέες από την ηλεκτρονική σελίδα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχικής Υγείας