Προσπαθήστε να συγκρίνετε με παιδιά της ηλικίας του και αναρωτηθείτε:
Αν απαντήσατε «ναι» έστω και σε μια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε το παιδί σας ενδέχεται να έχει μια διαταραχή λόγου ή ομιλίας και καλό θα ήταν προληπτικά να επικοινωνήσετε με ένα Κέντρο Λογοθεραπείας για περισσότερες πληροφορίες.
Οι περισσότεροι γονείς, δυστυχώς, αγχώνονται εύκολα με τις φυσιολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν εύκολο μέτρο σύγκρισης, ώστε να καταλάβουν αν υπερβάλλουν ή όχι.
Μην ανυσηχείτε όμως. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.Είναι ο ορθός και επιστημονικός τρόπος να απαντηθεί με μεγάλη βεβαιότητα το ερώτημα αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία λόγου και αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας.
Ένας έμπειρος λογοθεραπευτής κατα την διάρκειας της αξιολόγησης θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
Η Αξιολόγηση Λογοθεραπείας είναι μια ευχάριστη διαδικασία για το παιδί, καθώς οι δοκιμασίες πραγματοποιούνται παίζοντας.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αναπτυξιακά στάδια του λόγου, όπως έχουν καταγραφεί από την εμπειρία και την έρευνα σε ένα μεγάλο δείγμα παιδιών. Τα αναπτυξιακά στάδια αναφέρονται στο πως θα εξελιχθεί ένα τυπικό παιδί που αναπτύσσεται με φυσιολογικό ρυθμό.
Κάθε παιδί όμως έχει έναν μοναδικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν όταν αξιολογούμε το παιδί με βάση τα παρακάτω στάδια ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε στάδιο ανάπτυξης του λόγου είναι σημαντικό για την εξέλιξη του παιδιού και αποτελεί το σκαλοπάτι για το πέρασμα στο επόμενο.
Οι λογοθεραπευτές είναι σε θέση να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα (αναπτυξιακά στάδια, φύλο, κληρονομικότητα, ιατρικό ιστορικό) και να ενημερώσουν κατάλληλα τους γονείς για τα επόμενα βήματα.
Καλό είναι οι γονείς να αξιολογούν με ψυχραιμία τις δεξιότητες των παιδιών τους και να μην διστάζουν να απευθυνθούν σε κάποιο Κέντρο Λογοθεραπείας για περισσότερες πληροφορίες ή και μια πλήρη λογοθεραπευτική αξιολόγηση.
Απαντώντας λοιπόν στο βασικό ερώτημα, η Λογοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει, αναλόγως των δυσκολιών του παιδιού, από πολύ νωρίς (2-2,5 ετών) για Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ή και αργότερα (4,5-5 ετών) για απλές Αρθρωτικές Δυσκολίες.
Η λογοθεραπεία καλό είναι να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό. Έρευνες επανειλημμένα δείχνουν ότι η πρώιμη παρέμβαση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας στα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπεία. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει.
Μια διαταραχή λόγου/ομιλίας μπορεί να φαίνεται «ακίνδυνη» μέχρι την ηλικία των 3-4 χρόνων. Συχνά οι γονείς θεωρούν ότι είναι κάτι που θα περάσει μόνο του με τον καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό όντως ισχύει. Στις περισσότερες όμως το πρόβλημα επιμένει και γίνεται εντονότερο με την είσοδο του παιδιού στο Δημοτικό σχολείο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Παραπάνω, αναφέραμε κάποιες απλές ερωτήσεις σχετικά με τις ενδείξεις δυσκολιών ομιλίας κάποιου παιδιού. Σε αυτή την ενότητα παραθέτουμε τα Αναπτυξιακά Στάδια Λόγου και Ομιλίας των παιδιών από 0 μηνών έως 7 ετών.
Θα πρέπει να θυμάστε πάντα ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει τον προσωπικό ρυθμό εξέλιξης του λόγου και της ομιλίας του. Αυτό είναι πολύ σηματικό και θα πρέπει οι γονείς να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα στάδια ανάπτυξης, τα οποία προκύπτουν από τον μέσο όρο των παιδιών.
Η απόκλιση κάποιου παιδιού από αυτά δεν είναι οπωσδήποτε ανησυχητική, αλλά καλό είναι οι γονείς να ενδιαφέρονται ρωτώντας την γνώμη του παιδιάτρου τους ή κάποιου έμπειρου λογοθεραπευτή.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε και τα ορόσημα που αναφέρονται στην σελίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ).
Στα Κέντρα Λογοθεραπείας του Παιδαγωγικού Κέντρου αναλαμβάνουμε με συνέπεια την αξιολόγηση/διάγνωση και στην συνέχεια την αποκατάσταση ενός μεγάλου εύρους διαταραχών λόγου και ομιλίας, με θεαματικά αποτελέσματα στην πρόοδο των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες: