Το παιδί μου είναι αριστερόχειρας

Το παιδί μου είναι αριστερόχειρας

Η "επιλογή" του κυρίαρχου χεριού αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού. Καθώς το παιδί διανύει την προσχολική περίοδο (1 έως 5 ετών) πρέπει να έχει κατασταλάξει σε ένα επικρατές χέρι (Δεξί ή Αριστερό). Τα παιδία που είναι αριστερόχειρες συχνά φαίνονται αδέξια καθώς τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν εργαλεία για δεξιόχειρες (π.χ. ψαλίδι, μολύβι, χάρακας, σπιράλ τετράδια κ.α).

Επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι να μουτζουρώνουν τις εργασίες τους και να έχουν περιορισμένο εύρος κίνησης κατά τη γραφή επειδή το χέρι κινείται παράλληλα με το σώμα τους, σε αντίθεση με τους δεξιόχειρες στους οποίους το χέρι απομακρύνεται από το σώμα και έχουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Επιπλέον, οι αριστερόχειρες τείνουν να πιέζουν περισσότερο το γραφικό μέσο στο χαρτί με αποτέλεσμα να μη έχουν μια συνεχόμενη ομαλή κίνηση, όπως οι δεξιόχειρες.

Στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας:

 • Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς επικοινωνήστε με τη δασκάλα και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα κάθεται αριστερά από το άλλο παιδί στο θρανίο, για να μην ακουμπάν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της γραφής των εργασιών τους.
 • Το παιδί θα πρέπει να τοποθετεί το χαρτί αρκετά μακριά από το σώμα του ώστε να έχει αρκετό χώρο για να ακουμπάει το χέρι του πάνω στο θρανίο και να ξεκουράζεται.
 • Κατά τη διάρκεια της γραφής το παιδί θα πρέπει να στρίψει το χαρτί 35-45⁰ προς τα δεξιά (εικ. 1.) 

Picture1

Εικ.1

 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί διατηρεί το καρπό του ίσιο και το χέρι του κάτωαπό τη γραμμή που γράφει ώστε να μπορεί να βλέπει. Θα πρέπει να αποφευχθεί η έντονη κάμψη καρπού, με αποτέλεσμα το παιδί να έχει λαβή σε μορφή ‘’άγκιστρου’’, που συχνά παρατηρείται στους αριστερόχειρες, καθώς αυτό θα επιφέρει έντονη κόπωση και πόνο.
 • Για να βλέπει το κείμενο που γράφει, είναι βοηθητικό να κρατάει το μολύβι/στυλό 2 εκ. ψηλότερα από την άκρη του. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αυτοκόλλητο στο σημείο σύλληψης ή να χρησιμοποιήσει ένα μολύβι με ενσωματωμένη λαβή. 
 • Χρησιμοποιήστε στυλό και μολύβια με μαλακή μύτη τα οποία μειώνουν τη τριβή με το χαρτί.
 • Προμηθευτείτε προϊόντα ειδικά για αριστερόχειρες: ψαλίδι, ξύστρα, σπιράλ τετράδια, χάρακες, στυλό και μολύβια.
 • Κατά τη χρήση ψαλιδιού ενθαρρύνετε το παιδί να κόβει τα σχήματα με φορά αντίθετη από αυτή των δεικτών του ρολογιού, η οποία είναι αποτελεσματική μόνο για τους δεξιόχειρες. 

Πηγές


Παιδαγωγικό Κέντρο

Τροποι Πληρωμης
 • Μετρητοίς
 • Κατάθεση σε Τράπεζα
 • POS
Αποδεκτές Κάρτες POS
Ακολουθηστε μας στα Social Media
Περιοχες Εξυπηρετησης
Μελίσσια, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Κηφισιά, Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πεύκη, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ηράκλειο, Βόρεια Προάστια, Αθήνα, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Παλιό Ψυχικό, Γαλάτσι, Χολαργός, Παπάγου, Γλυκά Νερά, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Ντράφι, Παλλήνη, Σπάτα, Αχαρνές, Παιανία, Κορωπί, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Εκάλη, Διόνυσος, Δροσιά, Σταμάτα, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος

Copyright ©
Παιδαγωγικό Κέντρο
All rights reserved.