Skip to main content
Ωτίτιδα - Επηρεάζει την ομιλία του παιδιού;

Ωτίτιδα – Επηρεάζει την ομιλία του παιδιού;

Η ωτίτιδα είναι μια μόλυνση ή φλεγμονή που μπορεί να προσβάλει διάφορα μέρη του αυτιού. Η μέση ωτίτιδα αφορά στο μέσο αυτί και είναι μια από τις συχνότερες ασθένειες που παρουσιάζουν τα παιδιά. Μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο που εμποδίζει τη σωστή μεταφορά του ήχου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ακοή.

Αναλυτικότερα, στην περιοχή πίσω από το τύμπανο υπάρχει αέρας. Μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας που ενώνει αυτήν την περιοχή με τον ρινοφάρυγγα, διατηρείται η ισορροπία του αέρα. Στα μικρά παιδιά η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι πιο μικρή και στενή με αποτέλεσμα να φράζει πιο εύκολα. Έτσι δεν μπορεί να μπει αέρας στο μέσο αυτί και συσσωρεύεται υγρό που δεν επιτρέπει τη σωστή μεταφορά των δονήσεων στο έσω αυτί.

Λαμβάνοντας υπόψη τη χρονιότητα του προβλήματος μπορεί να έχουμε οξεία, εκκριτική ή χρόνια μέση ωτίτιδα.

Γνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη των παιδιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στα πρώτα χρόνια, μπορούμε να αναλογιστούμε τις συνέπειες μιας απώλειας ακοής στις ηλικίες αυτές. Ειδικά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης ωτίτιδας, όπου η παροδική απώλεια θα είναι συχνή. Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε ακούγοντας τους άλλους ανθρώπους. Ένα έλλειμμα στην ακοή μπορεί να είναι η αιτία να χαθούν πληροφορίες, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Η σοβαρότητα σχετίζεται άμεσα με την ηλικία που έχει το παιδί όταν παρουσιάζεται το έλλειμμα.
Καθυστέρηση στο λόγο και στην ομιλία, προβλήματα εστίασης προσοχής και γενικότερα προβλήματα στις γλωσσικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες μπορεί να οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες.

Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι σημαντική. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση της λειτουργίας της ακοής, ειδικότερα σε παιδιά που έχουν ιστορικό με συχνές ωτίτιδες.


Βιβλιογραφία


Παιδαγωγικό Κέντρο