Σχολικές συμβουλές για γονείς: Ακαδημαϊκή Επιτυχία & Κοινωνική Συμμετοχή
Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να πετύχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και κοινωνική συμμετοχή. Οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν τη μοναδική εμπειρία τους για να βοηθήσουν τα παιδιά με ή χωρίς αναπηρίες να είναι προετοιμασμένα και να εκτελούν σημαντικές δραστηριότητες μάθησης και σχολείου ωστέ να εκπληρώνουν τους ρόλους τους ως μαθητές.
Οι εργοθεραπευτές υποστηρίζουν ακαδημαϊκές και μη ακαδημαϊκές δεξιότητες συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δεξιοτήτων, της γραφής, της συμμετοχής στον αθλητισμό, της αυτοβοήθειας, της προ-επαγγελματικής ή επαγγελματικής συμμετοχής και πολλά άλλα. Είναι εξειδικευμένοι ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες μέσω της υποστήριξης, του σχεδιασμού, του προγραμματισμό και την προώθηση υγιεινών ρουτινών. Ο στόχος είναι να καταφέρουν οι μαθητές να αναπτύξουν ακαδημαϊκές και κοινωνικές δεξιότητες απαραίτητες για μελλοντική ανεξάρτητη διαβίωση τους.
Συμβουλές για την ακαδημαϊκή επιτυχία
- Παρακολουθήστε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το παιδί για την ολοκλήρωση των εργασιών στο σπίτι ωστέ να πετύχετε τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των σχολικών εργασιών και του ελεύθερου χρόνου.
- Παρατηρείστε τη στάση και τη θέση του παιδιού σας όταν κάθεται στο γραφείο και όταν χρησιμοποιεί σχολικά εργαλείαόπως σχολική τσάντα, υπολογιστή κ.α. Για παράδειγμα το σακίδιο ενός παιδιού δεν θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 10% του σωματικού του βάρους.
- Αν τα αισθητηριακά ερεθίσματα στο σχολικό περιβάλλον όπως ο φωτισμός, οι μυρωδιές και οι ήχοι επηρεάζουν τη σχολική επίδοση του παιδιού σας συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εργοθεραπευτή.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες αυτοπροστασίας που είναι απαραίτητες για την αυτονομία του, ενθαρρύνοντάς τον να θέτει ερωτήσεις και να εκφράζει τις ανάγκες του στο σχολείο.
Συμβουλές για κοινωνική συμμετοχή
- Ενισχύστε τη συμμετοχή του παιδιού σε εξωσχολικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες με σκοπό την κοινωνικοποίηση του παιδιού και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων.
- Επικοινωνείτε τακτικά με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού έτσι ώστε να ενημερώνεστε για την πρόοδο του.
- Προσδιορίστε και αξιοποιήστε τις δυνατότητες του παιδιού σας καθώς και της οικογένειας ως σύνολο ενσωματώνοντας στην καθημερινότητα κοινές δραστηριότητες που να είναι εφικτές και ευχάριστες για το παιδί.
- Ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεται. Η σχολική ομάδα είναι έτοιμη να ακούσει και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.
- Ακούστε τις ανησυχίες του παιδιού σας, επιδεικνύοντας ένα μοντέλο θετικής συμεριφοράς για την επίλυση προβλημάτων καθώς και για την επιλογή ενός υγιή τρόπου ζωής για εσάς και το παιδί σας.
- Παρακολουθήστε τις συνήθειες και τις ρουτίνες του παιδιού σας στον ύπνο, στη διατροφή και στις δραστηριότητες. Σημειώστε τυχόν σημαντικές αλλαγές και μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με το σχολικό περιβάλλον.
Βιβλιογραφία-Πηγές:
- www.aota.org
Παιδαγωγικό Κέντρο