Τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών
Το βιβλίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία και μέσα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί η καθημερινή ανάγνωση σε βρέφη και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συντελεί στη διεύρυνση του λεξιλογίου τους αλλά και στη σταδιακή κατανόηση του πώς λειτουργεί η ανάγνωση και η γραφή. Η περίοδος των διακοπών καθώς και τα Σαββατοκύριακα είναι ιδανικές περίοδοι για την ανάγνωση βιβλίων, καθώς οι ρυθμοί είναι πιο ήπιοι συγκριτικά με την απαιτητική καθημερινότητα μικρών και μεγάλων. Διαλέξτε ένα βιβλίο παρέα με το παιδί σας και αφήστε το να σας παρασύρει στον μαγικό του κόσμο.
Ας δούμε παρακάτω τι αποκομοίζεται από την διαδικασία της ανάγνωσης βιβλίων:
- Ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς: Αποτελεί έναν τρόπο για να περάσει ποιοτικό χρόνο με το γονέα που του διαβάζει. Αν αποτελεί καθημερινή συνήθεια παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας για το παιδί, φέρνοντάς το πιο κοντά στο γονέα. Του δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να δεθεί συναισθηματικά μαζί του ενώ παράλληλα αποτελεί και μία αποτελεσματική μέθοδο χαλάρωσης για το κλείσιμο της ημέρας.
- Αναπτύσσει τη φαντασία και την ενσυναίσθηση: Το παιδί χάνεται στο μαγικό κόσμο της ιστορίας ταυτίζεται με τους χαρακτήρες και συνθέτει ένα δικό του κόσμο με στοιχεία φανταστικά και πραγματικά. Μπαίνει στη διαδικασία να μαντέψει ποια μπορεί να είναι η συνέχεια της ιστορίας, προτού να του την διαβάσει κάποιος. Μπαίνει στη θέση των ηρώων, ταυτίζεται με αυτούς, προσπαθεί να νιώσει όπως νιώθουν και να σκεφτεί όσα σκέφτονται, αναπτύσσοντας σταδιακά και το στοιχείο της ενσυναίσθησης (Gottman, 2011).
- Εξυπηρετεί τη συγκέντρωση του παιδιού: Κατά την ανάγνωση μιας ιστορίας το παιδί μαθαίνει σταδιακά να κάθεται περισσότερη ώρα ακίνητο, να συγκεντρώνεται περισσότερο για να παρακολουθήσει ποια θα είναι η εξέλιξή της.Ενισχύει την ακουστική ικανότητα τους.
- Ενισχύει την ανάπτυξη του λεξιλογίου: Παρά το γεγονός ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με το παιδί, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε είναι περιορισμένο ως προς το εύρος και τη θεματολογία. Μέσω της ανάγνωσης το παιδί εκτίθεται σε διαφορετικό λεξιλόγιο και αφομοιώνει σταδιακά καινούργιες λέξεις και φράσεις (American Academy of Pediatrics, 2017).
- Βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου: Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση συμβάλλει στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας (American Academy of Pediatrics, 2017). Σύμφωνα με τον P. P. Broca (1861), στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφαλικού φλοιού βρίσκεται το κέντρο του λόγου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον προγραμματισμό και την άρθρωση των λέξεων (Ανδρέου, 2012).
- Αποτελεί σημαντική πηγή γνώσεων: Μαθαίνει καινούργια πράγματα και αποκτά γνώσεις για ποικίλα θέματα. Του γεννώνται απορίες τις οποίες τις εκδηλώνει μέσω ερωτήσεων, εμπλουτίζει και συνθέτει τις πληροφορίες που προσλαμβάνει διευρύνοντας τις γνώσεις του και αναπτύσσοντας παράλληλα και την κριτική του ικανότητα.
- Το παιδί μαθαίνει ν’αντλεί πληροφορίες μέσα από την εικονογράφηση.
- Τα προετοιμάζει για τη μετέπειτα σχολική τους πορεία: Μέσω της ανάγνωσης αποκτά το προβάδισμα. Μαθαίνει να ακολουθεί τη σειρά των σελίδων, να κοιτά τις λέξεις από τα αριστερά προς τα δεξιά προετοιμάζοντάς το κατά αυτό τον τρόπο για την μετέπειτα κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής.
- Χτίζουν τον αξιακό χάρτη των παιδιών και δημιουργούν πρότυπα.
Παιδαγωγικό Κέντρο