Skip to main content
8 Μύθοι και Αλήθειες για τον Αυτισμό

8 Μύθοι και Αλήθειες για τον Αυτισμό

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που τυπικά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 χρόνων της ζωής του ατόμου. Είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής δυσλειτουργίας που επιδρά στην φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στις περιοχές της κοινωνικής αντίδρασης και της επικοινωνίας. Τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό έχουν τυπικές δυσκολίες στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, την κοινωνική συναναστροφή και τις δραστηριότητες παιχνιδιού.

 

  1. ΜΥΘΟΣ:Η εμφάνιση διαταραχών του αυτιστικού φάσματος ολοένα και αυξάνεται.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αύξηση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις εξελιγμένες μεθόδους διάγνωσης που εφαρμόζονται νωρίτερα και στο γεγονός ότι στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές περιλαμβάνονται και σύνδρομα μη άλλως προσδιοριζόμενα.

 

  1. ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι με αυτισμό είναι προικισμένοι με ιδιαίτερη ικανότητα μνήμης και επεξεργασίας των πληροφοριών.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι σύγχρονες μελέτες υποδει­κνύουν ότι το πολύ 1 στους 200 αυτιστικούς ανθρώπους μπορεί να διαθέτει κάποια τέτοια ικανότητα. Οι περισσότεροι αυτιστικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια μεγάλη ποι­κιλία διαφορετικών ικανοτήτων με υψηλές επιδόσεις.

 

  1. ΜΥΘΟΣ:Τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν συναίσθημα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή ο τρόπος που τα εκφράζουν θεωρείται μη αποδεκτός κοινωνικά. Σύμφωνα με την ομολογία ατόμων  με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας , τα συναισθήματα των αυτιστικών ατόμων  είναι υπαρκτά και με την σωστή εκπαίδευση μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη της κοινωνικής επικοινωνίας και στην δημιουργία στενών δεσμών με άλλους ανθρώπους.

  1. ΜΥΘΟΣ:Τα άτομα με αυτισμό προτιμούν την κοινωνική απομόνωση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα άτομα με αυτισμό θέλουν να κάνουν φίλους, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο για την δημιουργία και την ανάπτυξη ενός φιλικού δεσμού. Με άλλα λόγια, λόγω των δυσκολιών τους στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση δεν μπορούν να εκφράσουν και να πραγματοποιήσουν αυτή τους την επιθυμία.

  1. ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να αποκτήσουν κοινωνικές δε­ξιότητες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τη σωστή διδασκαλία και εκπαίδευση όλα τα άτομα με αυτισμό μπο­ρούν να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες, ο βαθμός όμως ανάπτυξης αυτών εξαρ­τάται και από τις δυνατότητες του ατόμου. 

  1. ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να μορφωθούν.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με εξατομικευμένη και ειδική εκπαίδευση όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να βοη­θηθούν έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές τους.

  1. ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα με αυτισμό είναι ανίκανα να ζήσουν ως ενεργά μέλη μιας κοινω­νίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό ζουν και εργάζονται, συνεισφέροντας έτσι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα εάν τα αυτιστικά άτομα λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και υποστήριξη από μικρή ηλικία, έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν την αυτονομία τους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά άτομα με αυτισμό τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα και χρειάζονται την συνεχή φροντίδα και υποστή­ριξη. Ακόμη, ορισμένα άτομα χρειάζονται την συνεχή επιτήρη­ση , λειτουργώντας όμως ως ενεργά μέλη της κοινωνίας.

  1. ΜΥΘΟΣ: Ο αυτισμός μεγαλώνοντας ”εξαφανίζεται”.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο αυτισμός διαρκεί σε όλη την διάρκεια ζωής των ατόμων . Τα παιδιά με αυτισμό γίνονται ενήλικες με αυτισμό.


Παιδαγωγικό Κέντρο