Skip to main content
Μύθοι για τον τραυλισμό

Μύθοι για τον τραυλισμό

Το παρακάτω σύντομο άρθρο αποτελεί μετάφραση από το “Myths about stuttering” – Stuttering Foundation of America (2009) και μας παρουσιάζει κάποιους μύθους σχετικά με τον Τραυλισμό, καθώς και την αντίστοιχη πραγματικότητα που θα πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να αντιλαμβανόμαστε την πραγματική διάσταση της δυσκολίας. 

ΜΥΘΟΣ:

Τα άτομα που τραυλίζουν δεν είναι έξυπνα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ τραυλισμού και νοημοσύνης.

ΜΥΘΟΣ:

Η νευρικότητα προκαλεί τραυλισμό.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Τα άτομα που τραυλίζουν έχουν διαφορετικά στοιχεία προσωπικότητας, όπως και τα άτομα που δεν τραυλίζουν και δεν είναι κατ’ ανάγκη επιρρεπή στο άγχος, στη ντροπή, στον φόβο και στα νεύρα.

ΜΥΘΟΣ:

Ο τραυλισμός μπορεί να αποκτηθεί μέσω μίμησης ή ακούγοντας ένα άλλο άτομο να τραυλίζει.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια που προκαλούν τραυλισμό. Ωστόσο πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι οργανικοί, ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί και γλωσσικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

ΜΥΘΟΣ:

Βοηθάει να λέμε στα άτομα που τραυλίζουν «πάρε μια βαθιά αναπνοή πριν ξεκινήσεις να μιλάς» ή «σκέψου πρώτα αυτό που θέλεις να πεις».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Τέτοιες συμβουλές μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα. Θα ήταν πιο βοηθητικό να υιοθετήσουμε έναν πιο αργό ρυθμό ομιλίας, δίνοντας χρόνο στο άτομο που τραυλίζει και τηρώντας την εναλλαγή σειράς κατά τη συνομιλία.

ΜΥΘΟΣ:

Το άγχος προκαλεί τραυλισμό.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Όπως προαναφέραμε, πολλοί παράγοντες εμπλέκονται. Το άγχος δεν είναι η αιτία, ωστόσο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.


Βιβλιογραφία

  • “Myths about stuttering” – Stuttering Foundation of America (2009)

Παιδαγωγικό Κέντρο