Ταξιδεύοντας με προορισμό την ενηλικίωση: πώς αισθάνονται οι έφηβοι λίγο πριν το λύκειο
Ο έφηβος, κατά την Φρανσουάζ Ντολτό, Γαλλίδα παιδίατρο και ψυχαναλύτρια παιδιών, μοιάζει με τον αστακό κατά την εποχή που αλλάζει το κέλυφος του: «νιώθει εκτεθειμένος στους κινδύνους και έχει ανάγκη να κατασκευάσει ένα νέο κέλυφος».
Από πολλούς η εφηβεία παρομοιάζεται ως μια δεύτερη γέννηση του ατόμου. Το νεαρό άτομο δημιουργεί τον κόσμο ξανά από την αρχή, αναζητά τον εαυτό του, ο οποίος αλλάζει. Ψάχνει μια θέση σε μια νέα πραγματικότητα και αναρωτιέται ποιος είναι. Πολλές πτυχές της ζωής του διακρίνονται από μια ρευστότητα και γεννιέται μια τάση αμφισβήτησης των μέχρι τώρα δεδομένων, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ταυτότητας.
Οι σχέσεις του με τους συνομιλήκους του και με το άλλο φύλο, η αλλαγή της εικόνας του σώματός του, η επιλογή του επαγγέλματος που θα θελήσει να ακολουθήσει μελλοντικά, απασχολούν ιδιαίτερα τον έφηβο. Νιώθει αγωνία, ενθουσιασμό, φόβο, άγχος…ελπίζει..
Οι συγκρούσεις με τους ενήλικες, ειδικότερα με τους γονείς του, είναι αναπόφευκτες. Όμως, είναι χρήσιμο να ιδωθούν ως ευκαιρίες για επικοινωνία και όχι ως λόγος απόστασης μεταξύ γονέα και παιδιού. Νέα όρια χαρακτηρίζουν την σχέση τους, καθώς ο έφηβος αναζητά όλο και μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη τους γονείς του δίπλα του, εσάς.
Είναι πολύ σημαντικό για εσάς που είστε γονιός:
- να λάβετε υπ’όψιν σας το συναισθηματικό κόσμο του παιδιού σας αυτή την περίοδο, πώς αισθάνεται για να τον κατανοήσετε καλύτερα.
- να είστε διαθέσιμοι για εκείνον, όποτε θελήσει να μοιραστεί μαζί σας τις σκέψεις του.
- να τον ακούτε προσεκτικά.
- να του δείχνετε εμπιστοσύνη για τις επιλογές του, γιατί έχει ανάγκη την αναγνώρισή σας.
- να τηρείτε κάποια όρια και κανόνες για να παρέχετε στο παιδί ένα πλαίσιο ασφάλειας.
- να φροντίζετε να περνάτε ευχάριστο χρόνο μαζί του πέρα απ’ ό,τι αφορά τις σχολικές του υποχρεώσεις.
- και τέλος, να μην ξεχνάτε πως είστε πρότυπο για το παιδί σας, οπότε είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να αναρωτηθείτε και για τη δική σας συμπεριφορά και στάση σε κάποια θέματα.
Ξέρουμε όλοι μας πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, με τις δικές του ανάγκες, φόβους, επιθυμίες. Γι ’αυτό, αν σας προβληματίζει κάτι εσάς ή το παιδί σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Παιδαγωγικό Κέντρο, όπου εξειδικευμένοι ειδικοί σε ζητήματα παιδιών και εφήβων θα σας ακούσουν προσεκτικά και θα σας δώσουν κατευθύνσεις.
Ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί έλεγε για τους νέους «Το μόνο άσχημο με τη σημερινή νεολαία είναι ότι δεν ανήκουμε πλέον σ’αυτήν».
Βιβλιογραφία-Πηγές:
- «Η ψυχολογία του εφήβου», Η.Ε.Κουρκουτάς
- «Έφηβοι:προβλήματα και ανησυχίες», Francoise Dolto, Catherine Dolto-Tolitch
Παιδαγωγικό Κέντρο