Skip to main content
Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών

Τα Χριστούγεννα φτάνουν και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να στολίσετε το δέντρο σας με χειροτεχνίες που θα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας, αφιερώνοντας τους ποιοτικό χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα εφαρμόσουν νέες ιδέες και σκέψεις, θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση τους, καθώς και σημαντικές δεξιότητες όπως η λεπτή κινητικότητα, ο αμφίπλευρος και ο οπτικοκινητικός συντονισμός.

Παρακάτω θα παρουσιαστούν τρεις απλές χειροτεχνίες:

1η Χειροτεχνία- Δεντράκι

Υλικά:

-3 ξυλάκια γλωσσοπίεστρα

– παλέτα

-τέμπερες (1 χρώμα)

-πινέλο

– πομπομ χειροτεχνίας

– αστέρι σχεδιασμένο σε ένα χαρτόνι (κίτρινο ή χρυσό)

– ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχεδιασμένο σε ένα καφέ χαρτόνι

– ψαλίδι

– υγρή κόλλα χειροτεχνίας

– κορδέλα χειροτεχνίας

Εκτέλεση:

Το πρώτο βήμα για το παιδί είναι να βάψει τα ξυλάκια με τέμπερα και μόλις στεγνώσουν να κολλήσει τις άκρες τους, έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα τρίγωνο. Στη συνέχεια θα βάλει μικρή ποσότητα κόλλας σε διάσπαρτα σημεία πάνω στα χρωματισμένα ξυλάκια και θα κολλήσει τα πομπομ. Μέχρι να σταθεροποιηθεί η κόλλα θα πάρει τα χαρτόνια και το ψαλίδι και θα κόψει πρώτα το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κι έπειτα το αστέρι. Μετά θα πάρει την κορδέλα, θα την δέσει με δύο κόμπους στη γωνία που θα αποτελέσει και την κορυφή του δέντρου και θα την δέσει άλλη μια φορά από τις άκρες που έχουν μείνει ελεύθερες, ώστε να σχηματιστεί μία θηλιά και να μπορέσει να κρεμαστεί από το κλαδί του δέντρου. Τέλος, θα κολλήσει το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο στην πίσω όψη της βάσης του τριγώνου και το αστέρι στην κορυφή του.

2η Χειροτεχνία- Χιονονιφάδες

Υλικά:

– 4 ξυλάκια γλωσσοπίεστρα

– παλέτα

– πινέλο

– λευκή τέμπερα

– ασημόσκονη (ή όποιο άλλο χρώμα χρυσόσκονης θέλετε)

– υγρή κόλλα χειροτεχνίας

– ασημί κορδέλα χειροτεχνίας (ή κάποιο άλλο χρώμα)

Εκτέλεση:

Αρχικά, το παιδί θα βάψει με άσπρη τέμπερα τα ξυλάκια και θα ρίξει πάνω την ασημόσκονη πριν προλάβουν να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν θα κολλήσει τα δύο πρώτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίσουν ένα Χ και τα δύο επόμενα ώστε να σχηματίσουν έναν σταυρό.  Έπειτα, θα κολλήσει τον σταυρό πάνω στο Χ για να σχηματιστεί η χιονονιφάδα. Τέλος, στο πίσω μέρος της χιονονιφάδας θα κολλήσουμε την κορδέλα, ώστε να σχηματιστεί μια θηλιά και να κρεμαστεί από το δέντρο σας.

3η Χειροτεχνία-Χριστουγεννιάτικη μπάλα

Υλικά:

-μαλακό χαρτόνι σε δύο χρώματα (π.χ χρυσό και ασημένιο)

– μια κούπα με μεγάλη διάμετρο (8-10 εκ.)

– κόλλα χειροτεχνίας

– συνδετήρες

– κυματιστόψαλίδι χειροτεχνίας

– κορδέλα χειροτεχνίας

– συνδετήρες

Εκτέλεση:

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σχεδιάσετε 8 κύκλους, με τη βοήθεια της κούπας στα χαρτόνια, 4 στο ένα χρώμα και 4 στο άλλο. Στη συνέχεια το παιδί μπορεί να κόψει τους κύκλους με το κυματιστό ψαλίδι και να διπλώσει τον κάθε κύκλο στη μέση. Θα βάλει κόλλα στη μισή πλευρά του ενός κύκλου με το πρώτο χρώμα, θα κολλήσει επάνω του τη μισή πλευρά του ενός κύκλου με το δεύτερο χρώμα και θα το στερεώσει επάνω και κάτω με συνδετήρες. Θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο για τους υπόλοιπους κύκλους τοποθετώντας τα χρώματα εναλλάξ. Πριν κολλήσετε τις δύο τελευταίες πλευρές, κολλήστε ανάμεσα τους μια θηλιά από κορδέλα και μετά κολλήστε και τις πλευρές (η θηλιά πρέπει να κολληθεί μισή δεξιά και μισή αριστερά για να έρθει στο κέντρο, όταν κλείσει η μπάλα). Το παιδί μπορεί να βγάλει τους συνδετήρες μόλις στεγνώσει η κόλλα και η μπάλα θα είναι έτοιμη.

 


Παιδαγωγικό Κέντρο