Ενισχύστε τη στάση σώματος με 4 tips

Ενισχύστε τη στάση σώματος με 4 tips

Η αντίληψη της στάσης του σώματος αφορά την ικανότητα συνειδητής κατανόησης της θέσης και της κίνησης του σώματος στον περιβάλλοντα χώρο. Η συγκεκριμένη δεξιότητα καθίσταται σημαντική, καθώς μέσω αυτής το παιδί κατανοεί τη σχέση μεταξύ των αντικειμένων και του ίδιου του, του εαυτού στο περιβάλλον του σπιτιού, στο σχολείο και σε εξωτερικούς χώρους.

Στις περιπτώσεις, όπου ένα παιδί δυσκολεύεται να καθορίσει τη θέση του και να αντιληφθεί τις χωρικές σχέσεις μπορεί να εντοπισθούν προβλήματα αδεξιότητας, έλλειψης συντονισμού ή και ανώριμη ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων.

4 tips για ενίσχυση της αντίληψης της στάσης σώματος:

1) Ιδιοδεκτικά ερεθίσματα (δραστηριότητες εναπόθεσης βάρους-πίεσης).

Αυτού του τύπου τα ερεθίσματα στέλνουν στους μύες και στις αρθρώσεις πληροφορίες για το πώς κινούνται το κεφάλι, οι ώμοι, ο κορμός και τα πόδια. Οποιαδήποτε μορφή πίεσης σε μια δραστηριότητα θεωρείται τεχνικά ιδιοδεκτικό ερέθισμα. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι: πηδηματάκια, χτύπημα των ποδιών στο πάτωμα, κάμψεις, σπρώξιμο ή τράβηγμα αντικειμένων και σήκωμα ή κουβάλημα αντικειμένων.

2) Παιχνίδια με τα μέλη του σώματος.

Για παράδειγμα, η ακολουθία φωνητικών εντολών που προέρχονται από οικείο πρόσωπο, όπως " πιάσε με το δεξί σου χέρι,  το αριστερό σου πόδι" κ.α.

3) Παιχνίδια καθρέφτη.

Ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να εφαρμοστεί με δύο άτομα, όπου το παιδί καλείται να αντιγράψει τις κινήσεις και τις θέσεις του σώματος του συμπαίκτη του. Επίσης, μπορούν να δoθούν κάρτες, όπου και εδώ το παιδί πρέπει να προσπαθήσει να αντιγράψει τις κινήσεις του εικονιζόμενου παιδιού.

4) Πρακτική στην αντίληψη του χώρου.

Μια διασκεδαστική, αλλά και γρήγορη δραστηριότητα είναι η τοποθέτηση διάφορων αντικειμένων-παιχνιδιών στον χώρο, με σκοπό το παιδί να περάσει πάνω, κάτω, δίπλα και γύρω από αυτά.


Βιβλιογραφία-Πηγές:


Παιδαγωγικό Κέντρο

Τροποι Πληρωμης
  • Μετρητοίς
  • Κατάθεση σε Τράπεζα
  • POS
Αποδεκτές Κάρτες POS
Ακολουθηστε μας στα Social Media
Περιοχες Εξυπηρετησης
Μελίσσια, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Κηφισιά, Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πεύκη, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ηράκλειο, Βόρεια Προάστια, Αθήνα, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Παλιό Ψυχικό, Γαλάτσι, Χολαργός, Παπάγου, Γλυκά Νερά, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Ντράφι, Παλλήνη, Σπάτα, Αχαρνές, Παιανία, Κορωπί, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Εκάλη, Διόνυσος, Δροσιά, Σταμάτα, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος

Copyright ©
Παιδαγωγικό Κέντρο
All rights reserved.